Zindelijkheidsproblemen

Natte en vuile broeken

Urineverlies komt bij zeer veel kinderen voor. Van de 7 jarigen heeft 1 op de 15 kinderen last van urineverlies overdag en plast 1 op de 11 kinderen ’s nachts in bed. Verstoppingsklachten komt voor bij 20.000 tot 50.000 kinderen van die leeftijd.

Voor kinderen is het van groot belang om zindelijk te zijn en controle te hebben over hun blaas. Urineverlies en verlies van ontlasting kan aanleiding geven tot gevoelens van schaamte, vermindering van zelfvertrouwen of tot pestgedrag van anderen. Door het onvermogen van de kinderen om controle te krijgen over hun blaas en darmen doen ze vaak alsof de klacht niet bestaat. Uit onderzoek is echter gebleken dat verlies van urine en ontlasting voor kinderen één van de ergste dingen is wat ze kan overkomen. Aandacht voor deze problematiek is dan ook noodzakelijk.

Toilethouding en toiletgedrag

Zindelijk worden is een ingewikkeld proces waar vaak weinig advies over gegeven wordt. De meeste kinderen zijn vanzelf of door oefenen zindelijk geworden. Ze plassen en doen hun ontlasting eerst op een potje, maar voelen zich al snel groot genoeg om “het”op een volwassentoilet te kunnen doen. Een klein kind op een volwassentoilet zal voorover moeten gaan zitten en zal, om niet weg te zakken in de toiletpot, de toiletbril met de handen vasthouden. In deze houding leert het kind een verkeerde manier van plassen aan en zal de ontlasting moeizaam verlopen.
Vaak nemen kinderen te weinig tijd om goed leeg te plassen of houden hun plas te lang op. Dit alles kan aanleiding geven tot urineverlies of blaasklachten.

Andere kinderen plassen juist heel vaak en moeten ieder uur naar de wc. Omdat ze zo vaak naar de wc gaan komt er iedere keer maar een kleine plas. Door die kleine plasjes zit er steeds maar een kleine plas in de blaas en wordt de blaas ook kleiner.

Verstopping en verlies van ontlasting

Kinderen negeren vaak het aandrangsgevoel voor ontlasting omdat ze geen zin hebben om naar de wc te gaan, of omdat ze niet op een andere wc willen zitten. Dit kan verstopping tot gevolg hebben, waardoor kinderen buikpijn krijgen of verlies van ontlasting. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, het verlies van ontlasting komt niet omdat het kind het niet kan ophouden, maar omdat hij het juist te lang ophoudt. Doordat hij het te lang ophoudt blijft de ontlasting te lang in de darm zitten. Deze ontlasting wordt dan hard en de harde ontlasting sluit de darm onderaan af. Nieuwe, zachtere ontlasting glijdt langs de harde ontlasting naar beneden en komt dan ongemerkt in de onderbroek terecht.

Therapie

Als er problemen zijn met het plassen en poepen is het zinvol om hulp te vragen. U kunt met u vraag naar de huisarts gaan. U kunt ook een afspraak maken met Kinderfysiotherapeut Nynke de Zee. Er zal dan gestart worden met een gesprek en het invullen van een vragenlijst en naar aanleiding daarvan wordt een behandelplan op gesteld. De therapie zal spelenderwijs plaats vinden. Als er na ongeveer drie behandelingen onvoldoende verandering is zal u geadviseerd worden contact op te nemen met de huisarts om lichamelijke problemen uit te sluiten.

Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op.